Blog

Skype: három érv az elõvigyázatosság mellett

2007.06.13. 16:44:29, Gulyás Gábor

Sokan használnak Skype-t, sőt, olyan sokan, hogy ma már az "iparágat" vezető szolgáltatások között van a helye. Magyar viszonylatokban tapasztalataim szerint (azaz mindenféle tudományos megfontolás nélküli kijelentésről van itt szó az embereknek egyszerre van MSN és Skype hozzáférése is. Ez nem is meglepő, az MSN régebbi, több mindenki elérhető rajta keresztül, régebb óta vannak hozzá kiegészítések, és úgy lehet díszíteni a szöveget benne, mint a csernobili karácsonyfát. A Skype-ban ugyan ilyen nincs, de a VoIP szolgáltatása roppant jó minőségű, szinte a kezdetektől fogva.

Talán az elterjedtségének és ez utóbbi kiugró jó tulajdonságának köszönheti, hogy a szakmán belül az orvosi ló szerepet megnyerte, és számos területen vizsgálják különféle tulajdonságait, vagy mindenféle módszereket mutatnak be rajta, mint például a forgalmának hatékony detektálása. Most meg szeretnék osztani néhány furcsaságot, amely már régóta része a Skype-nak. Természetesen privacy vonatkozású gyengeségekről lesz szó.

Már több, mint egy éve ismerjük ezeket a gyengeségeket (publikáltuk is), és úgy tűnik nem változnak a Skype verziók frissülésével sem. Egészen a 2.0-s verzió megjelenésétől a mostani verziókig valamennyi működik.

A rejtőző (angol kliensben privacy) mód felfedhető. A felfedés nagyon egyszerű: a rejtőzés-gyanús, off-line-nak tűnő partnernek küldeni kell egy üzentetet, és utána várni kell egy percet. Ha kaptunk visszajelzés arról, hogy a kézbesítés sikertelen, akkor tényleg nincs fent, ellenkező esetben viszont biztosak lehetünk benne, hogy csak rejtőzködő állapotban van!

Klikk a képre! Az első ábra a rejtőző állapotot, a második pedig a valódi off-line módot mutatja.

A felhasználó magát is felfedheti, ha rejtőző módban kapcsolódik fel. Gyakorta előfordul, hogy korábban valamiért nem kézbesíthető üzeneteket ekkor, rejtőző módban továbbít sikeresen a kliens. Viszont abból, hogy egy off-line felhasználótól üzenetet kap a célszemély, egyből fényt derít a rejtőzésre.

Ha letiltunk valakit, akkor biztosan észre fogja venni. Ugyanis ebben az esetben az illető - mivel nem láthatja aktuális állapotunkat - a partnerlistán a nevünk mellett egy kérdőjelet fog látni. Nem megerősített kapcsolatnál is ez a jel szerepel, no persze, ez esetben egyértelműen nem erre utalva. (Amíg nem lépünk ki a szolgáltatásból, addig láthatjuk a másik fél állapotát, de az üzeneteket nem kézbesíti a rendszer, és ezt jelzi is.)

Az első képen a felhasználó csak rejtett állapotban van, a másodikon viszont le is tiltott (ez már újbóli bejelentkezés után).

Persze ezen gyengeségek mellett sok más apróságot is felróhatnánk a Skype-nak, de ezek már kevésbé érintenék a privacy témakörét. Azonban az olyan hibák, mint például a csak üzenetküldéskor frissülő állapotok, elég idegesítőek lehetnek (ha például akkor derül ki, hogy az ismerősünk már rég elhagyta a Skype hálózatát).

Hozzászólások

Összesen 5 hozzászólás látható.

2009.05.20.

pigous 2009.05.20. 07:52:36
Mondjuk ezt én sem értem, hogy ilyen egyszerű dolgokra miért nem tudnak figyelni, elég kellemetlen tudlenni a helyzet. A letiltás megnézésére egy ideig az msn-ben is volt lehetőség, vmilyen honlap megpingelte a felhasználót, és láthattad, hogy milyen az állapota, de ezt a hibát is kijavították már, a skype-ot úgy néz ki nem érdeklik az ilyen problémák. Mondjuk ők sosem az adatvédelem fő védelmezőjeként tevékenykedtek.

2009.05.19.

Hertelendy József 2009.05.19. 11:14:11
Nálam jelentkezett még egy olyan "bug"( egészen pontosan nem is tudom minek nevezni) a Skypenál, hogy partnerlistán ha ráviszem az egeret egy névre, akkor kiírja az utolsó elérhetőség időpontját, de egy gyors ki és belépés után az addig nem elérhető(feltehetően rejtett) állapotú partnernél kiírta, hogy pár másodperce volt elérhető. Nekem 3.6-osom van, az újabb verzióknál is tapasztalható ez?

2009.05.18.

Soproni Péter 2009.05.18. 13:56:12
Kipróbáltam mind a 3hibát (Skype 4) és valóban jelentkezik, bár az egyik hiba másképpen jelenik meg.
A "rejtőző (angol kliensben privacy) mód felfedhető" hiba esetén nem hibaüzenet lesz, hanem egyszerűen az elküldendő üzenet mellett megjelenik egy kis körbeforgó köröcske:

A letiltásos a legkritikusabb.

Elég érdekes, hogy ez a hiba már lassan 3éve fent áll (Skype fórum) és nem próbáltak tenni ellene . Nem hiszem, hogy olyan jellegű akadályba ütköztek volna, amit ne tudtak volna ennyi idő alatt kiküszöbölni, inkább érdektelenségnek tűnik a dolog.

Ráadásul ha a másik gyakran használt csevegőt, a Live Messengert nézzük, akkor ott megoldott ez a probléma, legalábbis én még nem fedeztem fel gondot.

2009.05.04.

Sáfár Simon 2009.05.04. 11:32:17
Régebben hasonló módszerekkel (rejtett félnek üzenet küldése) szintén ki lehetett deríteni, fent van-e az illető (ha nem, hibaüzenet). Ezt ők az offline üzenetküldés lehetőségével oldották meg, a másik alternatíva a hibaüzenet kikapcsolása (ami mindenesetre azért gyengítheti a szolgáltatás megbízhatóságával kapcsolatos érzéseinket). Skype-ék végül melyiket választották?

Ez tűnik a kevésbé aggályos bugnak egyébként: a másik fél legalább tudja, hogy nem hitték el, hogy nincs fent. (Senki nem "gyűjthet adatokat" a másik tudta nélkül...)

Az "invisible" állapot máshol sem teljesen megoldott: Jabberen Adiummal (kliens) például ez mint "away" állapot, "invisible" státuszüzenettel lett megoldva. Van még mit fejlődni
Hertelendy József 2009.05.04. 08:39:52
A gmail csevegőjében is tapasztalható egy hasonló jelenség: a mások számára rejtett fél amennyiben ír, megjelenik a csevegőablakban az "XY ír" szöveg.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat