Blog

Google és a szkeptikusok: OPT-IN, OPT-OUT? No meg a Google-Watch.

2007.11.25. 14:14:55, Gulyás Gábor

Nem titok, hogyan működik a Google fő szolgáltatása, a webes keresés: a keresőóriás robotjai éjjel és nappal böngészik a webet, és magukévá teszik a weboldalak tartalmát. A tartalmakat hosszú időre eltárolják, és általában akkor is elérhetővé marad, ha az eredeti weboldalt már különféle okok miatt eltávolították.

Érthető, hogy a szolgáltatás úgy működik biztosan jól, ha nagyratörő viselkedést mutat, és minden lehetséges információmorzsát megtekint, feldolgoz és elraktároz - de szükséges ez még mindig, ha már beindult az üzlet?

Természetesen senki sem várhatja el a Google-től, hogy az OPT-OUT stratégiáról átváltson OPT-IN-re. Ez azt jelentené, hogy ha a weblapunkat szeretnénk távol tartani a keresőóriás robotjaitól, akkor nem a lap fejlécében jeleznénk ezt, hanem csak azok a lapok kerülnének feldolgozásra, amelyek erre engedélyt adnak. Az átállás rendkívül sok lapot érint, és valószínűleg hosszú időt venne igénybe - arról nem is beszélve, hogy ezzel igen nagy eséllyel piacvezető pozícióját kockáztatná a cég. Egyszerűen szüksége van - efféle korlátozások nélkül - valamennyi weboldal tartalmára.

Ennek ellenére sem gondolhatjuk, hogy így minden rendben van. Ha érdeklik az olvasót a Google-Szkeptikusok írásai, mély és kemény, de kissé paranoiás adatvédelmi mustrák humoros tálalásban, tekintse meg a Google-Watch oldalát:

 

 

Hozzászólások

Összesen 2 hozzászólás látható.

2008.02.16.

Gulyás Gábor 2008.02.16. 23:37:26
Köszönöm a bíztató hozzászólást, igyekszünk!

galántai zoltán:
hasznos és érdekes bejegyzések
sok sikert (és kitartást) a továbbiakhoz

2008.02.08.

galántai zoltán 2008.02.08. 21:28:54
hasznos és érdekes bejegyzések
sok sikert (és kitartást) a továbbiakhoz

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat