Blog

MojoPac - munka nyomok nélkül?

2009.01.09. 16:40:03, Gulyás Gábor

Vannak olyan internetes alkalmazások, amelyeket hordozhatunk magunkkal, így nem hagyunk nyomot azon a gépen, ahol használjuk. Ilyenek például a Firefox Portable-re épülő anonim böngészők is, amelyek a helyi gépen nem hagynak maguk után nyomot, mivel a felhasználói profilt is hordozzuk, cache és hasonló pedig nem képződnek. Vagy egy másik példának itt van a BitWise csevegő szolgáltatása , melynek kliensét szintén hordozhatjuk magunkkal , s így nem kell féltenünk a kulcsainkat és ismét nem hagyunk magunk után semmi féltve örzött titkot (például beszélgetések naplófájljait).

Manapság az USB meghajtók már elég nagyok, és rendkívül olcsók, így jogosan vetjük fel az ötletet: mi van, ha több alkalmazást is így szeretne valaki hordozni, vagy akár a teljes számítógépét? Erre kínál megoldást a MojoPac, amely lehetővé teszi, hogy valamennyi programunkat, játékunkat, vagy akár a Windows asztalunkat is hordozzuk magunkkal. Miután az USB meghajtót csatlakoztattuk, a hoszt Windows rendszer átalakul úgy, ahogy mi használjuk és egyből valamennyi programunkhoz hozzá is férhetünk. Ráadásul bármit feltelepítünk, vagy módosítunk a rendszerünkön, ugyanúgy érvényben marad, de az eredeti rendszert nem érinti.

A kezdeményezés tetszetős; így minden programunk elfér egy kulcstartónyi méretű eszközön, s úgy dolgozhatunk a megszokott programjainkkal, hogy nem hagyunk semmiféle nyomot a tevékenységünkről az adott számítógépen. Ellenben joggal merülhet fel a kérdés: mi van, ha a hoszt rendszer vírusos és megtámadja a MojoPac rendszerünket? Vagy ha lemásolja az adatainkat? Valószínűleg nagy lehet a gond. Azonban egyelőre nem tudjuk biztosan a választ, és a kezdeményezés is elég frissnek tűnik (elnézve a közösségi fórumot) - még van ideje kiforrni.

Hozzászólások

Összesen 1 hozzászólás látható.

2010.01.19.

JonC [ e-mail | http://raktalicska.hu ] 2010.01.19. 20:33:44
ez nagyon szimpatikus projectnek tűnik, bent a cégemnél is hasznos lehet, mivel elég sok jogunk le van korlátozva..

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat