Blog

BitTorrent - közösségi csoportosulások a letöltők kapcsolati hálójában

2009.04.14. 19:06:47, Gulyás Gábor

Egy érdekes hírt olvashatunk Bruce Schneier blogján P2P Privacy címmel. A bejegyzésben említett kutatók a BitTorrent protokollját vizsgálva felfigyeltek rá, hogy a letöltők kapcsolati hálójában (az alapján, hogy mely felhasználók kapcsolódnak) jellemző minták jönnek létre, amelyben a felhasználók között közösségi gócpontokat jönnek létre, annak ellenére, hogy a protokoll véletlenszerűen választ kapcsolatokat. Ezek a minták is hasonlóan veszélyesek lehetnek, mint a kommunikáció során felfedett egyéb adatok, hiszen azonosíthatják a felhasználót, ráadásul viszonylag kevés felhasználó megfigyelésével már kialakíthatóak a felhasználói csoportok.

Bár az eredeti bejegyzés sem tér ki rá, szerintem ez nem véletlen, bár ennyi információ alapján nehéz bármit is állítani. Például felmerül a kérdés, hogy vajon egy közösség torrentforgalmát figyelték meg? Sejthető, hogy a válasz igen (már csak azért is, mert így egy, vagy néhány adott BitTorrent tracker logjait kellett átböngészni). Ekkor viszont szerintem a torrentek kategóriáinak megfelelően alakulhattak ki ezek a speciális minták, hiszen ha ugyanazok a felhasználók ugyanolyan jellegű tartalmat töltenek le (azaz néhány adott kategória szerint válogatnak), akkor jellemzően egymástól fogják az idők során ezeket letöltetni. Érdekes lenne erről is olvasni, miszerint a megfigyelt felhasználói osztályok és a torrent oldalon elérhető kategóriák között milyen összefüggés van.

Visszatérve az eredeti bejegyzéshez: a kutatók készítettek egy kis kiegészítést a Vuze (korábban Azureus) elnevezésű klienshez, ami véletlenszerűen indít letöltéseket, így elrejtve a felhasználó valódi tevékenységét. Így ha a torrent mellett egy anonimizáló hálózatot használunk és ezt a kis kiegészítést is, nem érthet (olyan) kellemetlen meglepetés. Azonban a költői kérdés még mindig adott: miért nem léteznek olyan peer-to-peer technológiák, amelyek önmagukban hordozzák az anonimitást? Ha az Olvasóink között valaki hallott már ilyenről, írja meg a hozzászólások közé!

Hozzászólások

Összesen 4 hozzászólás látható.

2009.05.23.

cu2pym 2009.05.23. 05:14:30
A kapcsolathálóban fellelhető gócok kialakulásában valószínűleg az azonos érdeklődési kör játszik a legnagyobb szerepet, amely a valódi közösségekben is fontos elem. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy bár a BitTorrent véletlenszerűen választ kapcsolatokat, de a nagyobb sávszélességen elérhető partnereket részesíti előnyben, ami a hálózaton gyakran földrajzi közelséget is jelenthet. Ez tovább növeli annak az esélyét, hogy a Torrent gócok a valódi közösségek mintájára alakulnak ki.

A cikk írói nemcsak a privacy és letöltési sebesség közötti kompromisszum megtalálását bízzák a felhasználóra a zajforgalom mennyiségének szabályozhatóságával, hanem a zaj minőségének befolyásolását is azáltal, hogy megadható, milyen webcímről vegye a program a zaj-letöltésekhez a torrent fájlokat.

Célszerű tehát itt olyan címet megadni, amely a felhasználó érdeklődési körébe kevésbé tartozó tartalmakra koncentrál, illetve várhatóan földrajzilag távol esik a felhasználóbázisa. Így talán lehet némileg befolyásolni, hogy a zaj mennyire "intelligens".

2009.04.30.

Gulyás Gábor 2009.04.30. 15:57:13
Jogos kérdés. Mivel szerintem a kapcsolathálót érintő jellemző azért jön létre, mert tematikusak a torrentek, amelyeket töltenek, ezért nem szimpla zajt kellene hozzáadni a letöltésekhez, hanem "intelligens zajt", ami zajszerűvé egészíti ki letöltéseket; azaz olyan témákból kezd el tölteni, amiből a felhasználó egyébként nem töltene.

Persze igaz, hogy ez csak akkor működik, ha mindenki, vagy a nagy többség használ ilyet. Az más kérdés, hogy ezek után a szolgáltatás mennyire marad használható...

2009.04.27.

Sáfár Simon 2009.04.27. 21:51:03
Ha ismertek azok a torrentek, amiket random kezdünk el letölteni (pl. "legális tartalom"), nem képződik hasonló csoport a fent említett Vuze kiegészítőt használó felhasználókból is? (Hasonló érdeklődés alapján...)

És mivel érdeklődésükben a kiegészítőt használók radikálisan eltérhetnek, lehet, hogy ennek segítségével a támadók kiszűrhetik a "zajt" a forgalmunkból. (Bár nem olvastam az egész technical reportot, de a körülbelüli működési elv alapján fentiek nem tűnnek teljesen lehetetlennek...)

2009.04.24.

Gulyás Gábor 2009.04.24. 12:45:03
Update: van róla technical report is.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat