Blog

Ez az én közösségi profilom, semmi közöd hozzá!

2009.11.25. 10:27:26, Gulyás Gábor

Közösségi oldalakon is érdemes lehet néhány információt titkosítani munkról, ha már másképp nem tudjuk szabályozni, hogy ki milyen adatunkhoz férjen hozzá, vagy ha esetleg nem bízunk a szolgáltatóban. Erre a problémára is  kínál megoldást a PET Portál korábban bemutatot projektje a BlogCrypt Firefox kiegészítő, de más megoldásokkal is találkozhatunk, mint például a NOYB: None Of Your Business. Ezen Firefox kiegészítő készítői nem csupán egy alkalmazást tettek közzé, hanem egy publikációt is mellékeltek alkalmazásukról.

Alapelvét tekintve a NOYB nagyon hasonló a BlogCrypt-hez: AES CTR módú titkosítással kliensoldalon titkosítja a szöveget, amit utána valamilyen tartalomkezelőn keresztül megoszthatunk másokkal (titkosításhoz is ugyanazt a JavaScript könyvtárat használja). A megvalósítás viszont igencsak eltér: itt egy külön ablakban kell beírnunk a szöveget, amit titkosítani szeretnénk, és a visszafejtéshez ki kell jelölni az adott oldalon a titkosnak vélt szöveget, és kiadni a megfelelő utasítást (nekem ez nem működött).

A BlogCrypt nem bonyolítja ennyire túl a dolgokat. Elég a szerkesztő mezőben kijelölni a szöveget, valamint a plugin automatikusan feloldja nekünk a titkosított szövegrészeket, ha talál ilyet az adott oldalon. Ráadásul nem csak közösségi oldalakra szakosodott, bármilyen webes kiszolgálóval képes együttműködni. A BlogCrypt véglegesnek szánt "egypontnullás" változatával december közepén jelentkezünk, és 2010 elején egy tanulmányt is szándékozunk közzé tenni, ami összehasonlítja a jelenleg elérhető, hasonló funkciójú alkalmazásokat, és bemutatja a BlogCrypt tervezési-fejlesztési folyamatát is.

Hozzászólások

Összesen 2 hozzászólás látható.

2009.12.14.

Paulik Tamás 2009.12.14. 07:10:54
milni:
Ezzel azt is el lehet érni, hogy mondjuk az ismerőseim közül is megválogathatom, hogy ki lássa az adatokat?


Pontosan erről van szó. A lényeg mindkét alkalmazás esetében az, hogy te beírsz a profilodba valami adatot, tegyük fel Iwiwen a magamról dobozba beírod, hogy "Szeretek táncolni". Ezek után titkosítod ezt a szöveget és kicseréled az eredetivel. Miután elmented az oldalt, a szerverre a magamról dobot tartalma ez a titkosított szöveg lesz.

Így bárki is nézi meg az oldalt, csak ezt a titkosított szöveget fogja látni, hiszen ez került fel a szerverre! Azonban ha valakinek megvan a kulcs (És azt te döntöd el, hogy kinek adod oda), akkor az képes lesz feloldani a titkosítást és hozzáférni az eredeti szöveghez.

Tehát, ha a kulcsodat nem adod meg minden ismerősödnek, akkor nem fogja mindenki látni amit titkosítva elmentettél.

A Blogcrypt legfrissebb változatát igyekszem majd a hétvégén feltenni ide az oldalra, ott fogsz majd találni egy részletesebb leírást és példát is.

Remélem segítettem.
Üdv:
Paulik Tamás - Blogcrypt

2009.12.13.

milni 2009.12.13. 16:45:01
Ezzel azt is el lehet érni, hogy mondjuk az ismerőseim közül is megválogathatom, hogy ki lássa az adatokat?

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat