Blog

Google Analytics: opt-out a Google birodalmon kívül

2010.03.22. 14:46:36, Gulyás Gábor

Az IT café is cikkezett róla, hogy várhatóan néhány héten belül el fog készíteni a Google egy olyan böngésző kiegészítőt, amelynek segítségével a felhasználó letilthatja a Google Analytics szolgáltatást, és ezáltal a tevékenységének nyomkövetését. Korábban írtunk egy olyan Firefox kiegészítőről, ami a belépést nem igénylő Google szolgáltatásoknál tett hasonlót lehetővé – azonban ez a megoldás nem egy Google termék volt. A felhasználó privátszféráját veszélyeztető tényezőket három csoportba sorolhatjuk, ebből az egyiknek az alapját épp a Google-hez hasonló szolgáltatók adják, és ezért is érdekes a Google-nek ez a lépése.

Ezek a csoportok:

  1. Információs szuperhatalmak. Google-hez hasonló óriási szolgáltatók, akik egyrészt a saját szolgáltatásaikból, valamint az azokon kívül eső információk alapján rengeteg információhoz férnek hozzá a felhasználókról.
  2. Profilírozás publikus forrásokból. A Web 2.0 korszaknak köszönhetően rengeteg olyan szolgáltatás létezik, ami a felhasználói együttműködésen, önkéntes adatszolgáltatásokon alapul. Ezen publikus források felhasználásával egyszerűvé válik információkat gyűjteni a kiszemelt személyekről. Gondoljunk csak a Please Rob Me oldalra, vagy a Facebook tavalyi adatvédelmi nyilatkozatára.
  3. Nyomkövetéses profilírozás. Ez a klasszikus problémákat felölelő kategóriának tekinthető, amelyről több tanulmány, illetve bejegyzés is már megjelent a PET Portálon.

Visszatérve az első kategóriára, nézzük meg, a Google mennyi mindenhez hozzáfér! Tegyük fel, hogy használjuk a kereső szolgáltatását (belépve), valamint a GMail és Calendar szolgáltatásokat. Nyilvánvaló, hogy egy csomó információt megosztunk így magunkról, érdeklődésünkről, a beszélgetéseinkben felmerülő témákról, magánéletünkről, stb. Ezeket elvileg ellenőrizhetjük és törölhetjük is a Google Dashboard segítségével. Azonban ezen túlmenően számos metainformációt is kénytelen-kelletlen megosztunk, mint például mikor szoktunk kelni és a napi feladatainkat hogyan végezzük el (ill. kapcsoljuk be a számítógépünket), jellemzően milyen idősávban dolgozunk (mikor nyitjuk meg az alkalmazásokat a benti számítógépről, illetve a naptár információk is sokat sejtethetnek), milyen helyeken fordulunk meg általában (az alapján, hogy milyen címről kapcsolódunk), stb.

A Google Analytics, vagy az egyéb független weboldalakon futó Google szolgáltatások (pl. Google Adwords) megnyújtják a Google kezét, és a szolgáltatási területén kívül is lehetővé teszik a felhasználók nyomkövetését. Így függően attól, hogy milyen weboldalakat látogatunk meg – ahol a Google Analytics-et használják – további meta-információkat fedünk fel magunkról. Az egyszerű profilírozáson túl (érdeklődés, ízlésvilág) felfedhetjük a vallási vagy épp a politikai identitásunkról is információkat, elég csak meglátogatni a megfelelő honlapokat. Ha mindezek mellé figyelembe vesszük, hogy milyen mennyiségű információhoz fér hozzá a Google a keresőrobotjainak segítségségével (amiből eleve nem minden jelenik meg magában a keresőben), az információs szuperhatalom kifejezés máris érthetővé válik.

Persze ez csak fiktív elméleti gondolatsor, valójában nem tudhatjuk, hogy ténylegesen mit tárol a Google rólunk, illetve ki(k)nek adja át az adatainkat, vagy ki(k)nek ad azokhoz hozzáférést. Azonban az elővigyázatosság sosem árt, nehogy egy önkényes szolgáltató oldali döntésnek a következményeképpen kiszolgáltassuk a privátszféránkat.

--

Elvileg a Dashboard-on van egy Analytics rész is, de ezt nem sikerült működésre bírnom. Ezzel kapcsolatban örömmel várjuk az olvasói észrevételeket, javaslatokat a hozzászólások között!

Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás látható.

Nincsenek hozzászólások.


A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat