Blog

Privátszféra-erősítés és ingyen sms à la Google

2010.05.25. 20:03:13, Földes Ádám Máté

Besenyei Tamás ötlete nyomán egy érdekes lehetőségre szeretnénk felhívni a figyelmet, méghozzá a Google Calendarral kapcsolatban. A szolgáltatás egyik érdekes funkciója, hogy – beállításainktól függően – sms-ben is képes értesítéseket küldeni a közelgő eseményekről. Az üzenetben mindig szerepel az esemény „fejléce”, vagyis az a minket valamilyen teendőről, értekezletről stb. tájékoztatni hívatott szöveg, amelyet beírtunk a megfelelő időpontra. Ezt a funkciót könnyen kihasználhatjuk ingyen sms küldésre, illetve arra, hogy másoknak sms küldési funkciót biztosítsunk a telefonszámunk megosztása nélkül.

Az alapelv egyszerű: hozzunk létre egy új naptárat, és állítsuk be a telefonszámunkat hozzá. Így, ha a felvitt eseménynél beállítjuk az sms értesítés funkciót, megkapjuk az esemény leírását sms-ben (ha elég közel érkezett az esemény időpontja). Ezek után nincs már más dolgunk, csak megosztani valakivel a naptárat a célszeméllyel, aki sms értesítővel ellátott bejegyzések felvitelével ingyen, és a telefonszámunk ismerete nélkül lesz képes nekünk üzenni. Persze a módszer visszafelé is elsülhet: akár DoS támadást is hajthatnak végre a telefonunk ellen, hiszen a felvihető események nem tudjuk korlátozni.

Nyilvánvaló persze, hogy teljesen semmi sincs ingyen: a Google ugyanúgy beépíti az sms-ek tartalmát az adatbázisába, mint a gmailes levelezésünk tartalmát. Ha viszont valaki szívesebben elárulja az elérhetőségeit a Google-nek, mint egy másik embernek, akkor gyakorlatilag telefonszámának megadása nélkül fogadhat sms-eket a többi Google Calendar felhasználótól. Ebben a formában tehát a Google Calendart tekinthetjük akár privátszférát erősítő technológiának is...

 

 

Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás látható.

Nincsenek hozzászólások.


A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat