Blog

Biztonságos telefonálás Androidról

2010.06.07. 11:50:38, Gulyás Gábor

A telefonok lehallgatása nem új téma, és már korábban beszámoltunk a GSM feltörésére irányuló kísérletről. Emiatt a szakértők már régóta szerettek volna olyan szoftvert készíteni, ami képes szoftveres szinten titkosítani a GSM-es telefonbeszélgetéseket. Ez azért is fontos, mert a GSM hálózaton csak a bázisállomásig alkalmaznak titkosítást, utána a beszélgetés titkosítatlanul halad tovább. Ráadásul az alkalmazott titkosítás nem is túl erős.

Az eddigi ismert megvalósítások leginkább J2ME alapúak voltak, és a telefonok harvdere nem volt kellően gyors a legtöbb esetben a kényelmes használathoz. Szerencsés fejlemény az Androidos telefonok elterjedése, illetve hogy ezekben a telefonokban általában már elég erős hardver van a megfelelő védelmet nyújtó titkosítási algoritmusok futtatásához is (pl. aszimmetrikus titkosítás, AES). A Whisper Systems nevű startup ezt a fejlődést kívánja meglovagolni a RedPhone és TextSecure alkalmazásaival. Ezek az alkalmazások a végpontok közötti titkosítást kínálnak a hagyományos telefonhívások (ZRTP alapú kulcscsere) és SMS üzenetküldések (OTR, #2) lecserélésére.

A gyorsabb hardver, gyorsabb alkalmazások és a könnyebb szoftver terjesztés (Android Market) fogják megnyitni a mobilos PET technológiák piacát? Bizonyára az sem véletlen, hogy Android platformra jelent meg az első mobilos anonim böngésző, és várhatóan egyre több ilyen alkalmazás fog majd megjelenni a közeljövőben. (Párhuzamosan azzal, ahogy ezek a készülékek a mindennapok és a privátszféra részévé válnak, és egyre több személyes és érzékeny információ megy rajtuk keresztül.)

 

Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás látható.

Nincsenek hozzászólások.


A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat