Rendszerujjlenyomat: passzív nyomkövetés böngészők között, privát módban is!

A rendszerjellemzők szükségesek lehetnek a weboldalak használatához, de segítségükkel a felhasználót egyedi módon tudja a kiszolgáló azonosítani, még akkor is, hogyha Ön rendszeresen törli a sütiket a számítógépéről, privát böngészési módot használ, vagy pedig váltogatva használja a böngésző programokat. (A webes nyomkövetésről itt, itt és itt olvashat bővebben.)

Ha Ön kíváncsi, hogy ez valóban működik-e az Ön esetében, az alábbi teszt linkre kattintva ellenőrizheti. A teszt végrehajtása után a rendszerünk előállít egy, az Ön számítógépének jellemzőihez igazított azonosítót, amelyet így össze tud hasonlítani a más böngészőkben, böngészési módban kapott eredménnyel. Kísérletünkkel természetesen nem az internet-használók nyomon követését kívánjuk elősegíteni, hanem a védelmi rendszerek sebezhetőségére szeretnénk rámutatni.

Kérjük olvassa el adatkezelési elveinket! Ha nem ért velük egyet, akkor ne tesztelje a rendszere ujjlenyomatát!

 

Demó indítása: kérem az ujjlenyomatom!*

 

(* Rendszerünk kísérleti jellegű, ezért minden igyekezetünk ellenére is előfordulhatnak néha eltérések az azonosítókban.)

FRISSÍTÉS (2010.09.17. 11:20): mivel volt pár hiba az azonosítók generálásában, kicsit állítottunk az azonosítógenerálási módon. Ha valakinek eddig nem működött, akkor érdemes újra megpróbálkoznia vele!

Tesztünkhöz kapcsolódóan a következő jellemzőket vizsgáljuk meg és tároljuk el:

  • az IP cím titkosított formában
  • az operációs rendszer megnevezése
  • képernyő felbontása
  • időzóna beállítások
  • a számítógépre telepített betűkészlet
  • a böngésző adatait tartalmazó karakterlánc (user agent string)
  • a teszt időpontja
  • és a generált azonosító

A begyűjtött információkat bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki. Az információgyűjtés kizárólagos célja, hogy az előállított azonosítók egyediségét teszteljük, és hogy megállapítsuk, hogy ez a passzív nyomkövetési technika valóban használható-e. A teszt lezárultával az adatokat töröljük.

Köszönjük támogatását! A kutatási eredményekkel kapcsolatos közleményekért kérjük, hogy látogasson vissza a későbbiekben is a PET Portálra.

(Az ujjlenyomat ötletét a Panopticlick projekt ihlette, mi azonban nem csak böngésző, hanem rendszerujjlenyomat készítését szeretnénk elérni, amitől a módszer böngészőfüggetlenné válik. Ráadásul ezt a bővítmények bevonása nélkül szeretnénk elérni.)

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat