Tanulmány megtekintése

Gulyás Gábor, Schulcz Róbert: Újgenerációs anonim böngészôk

Absztrakt
A web már régóta felvet adatvédelmi kérdéseket a látogatók számára is: bizonyos szolgáltatók megfigyelik a felhasználók tevékenységeit, követik ôket, adatbázist építenek ízlésvilágukról. Az anonim böngészôk megoldást kínálnak a felhasználóknak, elrejtik ôket a figyelô szemek elôl. A cikkben bemutatunk néhány követésre használt módszert, illetve egy új, az anonimizáló szolgáltatásokra vonatkozó konstrukciós paradigmát, majd egy ez alapján értelmezett osztályozási rendszert is az anonim böngészôk besorolásához.

Kulcsszavak: web, böngészôk, anonimitás, paradigma

Vissza a tanulmányokhoz

1. Bevezető

A web böngészése során a látogatott weboldalak információszolgáltatás mellett gyűjtenek is adatokat – a hálózati jelenlétünk, a használt böngésző, a böngészés folyamata elárulnak olyan információkat, amely tevékenységünket megfigyelhetővé, követhetővé teszi.

Később az összegyűjtött információkat tartalmazó profil adatbázis direktmarketing célokra használható (célzott hirdetések, SPAM), kereskedni lehet vele, vagy akár dinamikus, személyre szabott árlista generálására használható webes boltokban.

Ez az adatgyűjtés sokszor nem egyetlen weboldalra, vagy egy on-line tartalomszolgáltató hálózatára vonatkozik, hanem a szolgáltatók más partnerekkel együtt dolgozhatnak, így szélesebb skálájú profilt készítve a felhasználóról.

Bizonyos szituációkban valamilyen szolgáltató (például egy cenzúrázó szerv) ki szeretné deríteni egy felhasználó személyét, az aktivitásáról készít naplót, vagy – a leggyakoribb esetben – blokkolná bizonyos tartalmak elérését.

Valamennyi felsorolt esetben megoldást kínálnak az anonim böngészők, garantálva a szolgáltatásban az anonimitást, és lehetőséget adva a cenzúra megkerülésére. Az anonim felhasználó tevékenységeit a tartalmak szűrésével összeköthetetlenné, titkosítással pedig a külső szemlélők számára megfigyelhetetlenné teszik. Továbbá biztosítják, hogy a felhasználónak az anonimitásból eredően nem fedhető fel valós személye, mivel tevékenységei sem illethetőek pszeudonim azonosítóval.

A tanulmányban bemutatom a külső-belső világ konstrukciós paradigmát, amelynek minden anonimizáló rendszernél szükséges feltétel, és azt is körüljárom, milyen feltételeknek kell teljesülnie a paradigma megvalósításához a webes világban.

Egy új, továbbfejlesztett osztályozási szempontrendszert is bemutatok, amely a paradigma teljesítésének vizsgálatában játszik szerepet, így arra épül, és felöleli [1]-ben olvasható attribútumokat is. Továbbá vizsgálok olyan követési módszereket és technikákat, amelyek kiegészítő képet adnak [1] publikációhoz képest.

A tanulmány első fejezetét kiemeltük, de a tanulmány teljes egészében letölthető és olvasható PDF formátumban, az oldalon lentebb található link segítségével, vagy kattintson a borítóra a betöltéséhez!

 

 


Forrás:

Híradástechnika folyóirat, 2007. augusztus. (ISSN: 0018-2028)


Vissza a tanulmányokhoz


Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás látható.

Nincsenek hozzászólások.


A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat