Blog

Mi is az az összeköthetetlenség?

2008.11.22. 21:19:39, Gulyás Gábor

Korábban, egészen pontosan egy másfél évvel ezelőtti bejegyzésünkben tárgyaltuk az anonimitás elméleti lehetőségét, de ugyanezen kritériumnak a tárgyalása megjelenik a csevegőszolgáltatások privátszférát érintő kérdéseit tárgyaló tanulmány 2.2.2 fejezetében is. A jelen bejegyzésben azt tárgyaljuk, hogy hogyan érinti az anonimitást az összeköthetetlenség.

Az anonimitásnak alapvetően három szintjét különböztethetjük meg. Már akkor anonimnek tekinthetnénk a felhasználót, ha személyes adatokkal nem összekapcsolható, de akár globális azonosítóval rendelkezik, például IP címmel. A valóságban gyakran ezt nem tekintjük valódi anonimitásnak, ráadásul ez a szint az interneten automatikusan garantált. A nymity slider absztrakciójában 2/3 környékén helyezhetjük el ezt a szintet (balról jobbra növekvő értékek esetén).

A következő szint esetén az azonosítók már lokálisak és cserélhetők. Tehát mondjuk egy adott munkamenetet azonosítanak, vagy bármikor cserélhetőek, mint mondjuk egy telefonkártya, vagy mobiltelefon sim kártya (nem előfizetéssel). Ez a nymity slider esetében 1/3 környékére helyezhető. A következő szint a teljes anonimitás, amikor vagy semmilyen azonosító nem figyelhető meg, vagy az egyes események azonosítói nem összeköthetőek.

Itt jön képbe az összeköthetetlenség. De valójában minek is az összeköthetetlenségéről van szó? Többféle összeköthetetlenségről beszélhetünk: küldő és fogadó, üzenetek, üzenetek és feladó összeköthetetlenségéről, valamint az is fontos, hogy a különböző események összeköthetetlenek legyenek. Ez sokszor magába foglalja azt a kritériumot is, hogy a különböző megfigyelhető azonosítók is összeköthetetlenek legyenek - ezzel megadva az anonim identitásmenedzsment alapját.

Ugyanezen kritériumnak kell például csevegőszolgáltatásokon belül is teljesülnie, hogy anonimitásra is lehetősége legyen a felhasználónak: amikor egy azonosítót lecserél, az újnak a régivel nem szabad összeköthetőnek lennie. Nem csak időben, de "térben" is szükséges teljesülnie a kritériumnak: a párhuzamosan használt identitások, azonosítók, profiloknak nem szabad összeköthetőknek lenniük.

(Ezzel a témával foglalkozik az Alma Mater sorozat legújabb kötetének, a Szabad adatok, védett adatok 2 "Privátszféra-védelem szerep-alapú identitásmenedzsment alkalmazásával csevegõ szolgáltatásokban" című tanulmánya. A kötet megrendelhető a kiadó alapítvány oldalán, illetve a Bookline oldalán is.)

Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás látható.

Nincsenek hozzászólások.


A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat