Blog

Földes Ádám: Szteganográfiai meghajtó tervezése és analízise

2009.04.28. 20:43:30, Gulyás Gábor

Absztrakt

A szteganográfia az információrejtési algoritmusokat kutató tudományág. Az ide tartozó algoritmusok fő célja a leggyakrabban az, hogy úgy helyezzünk el minél több adatot egy hordozó közegben (például egy képben), hogy a műveletnek a lehető legkevesebb nyoma legyen. Sokféle hordozóra alkalmazható szteganográfia, a képektől a futtatható binárisokon át a hálózati forgalomig meglehetősen széles a paletta. A dolgozatban hordozófajtánként áttekintem a felhasználható adatrejtési koncepciókat, és bemutatom egy ezekre alapuló, szteganografikus fájlrendszerszerű működést megvalósító szoftver tervét. A program koncepciójának érdekességei közé tartozik, hogy a felhasználó kezébe adja az irányítást a biztonság-kapacitás kompromisszum beállítását illetően, valamint, hogy szinte bármilyen, fájlokon működő információrejtési algoritmus implementálható a szoftver keretein belül. Mindezeken felül ismertetem a biztonság-kapacitás beállítás raszteres képekre használt modelljét is.

A következő hónap elején közzé tesszük a PET Portálon a következő tanulmányt, melynek címe "Szteganográfiai meghajtó tervezése és analízise". A tanulmány a BME 2008-as TDK konferenciáján indult, és 3. helyezést ért el a Protokollok szekcióban.

Hozzászólások

Összesen 1 hozzászólás látható.

2009.05.18.

Soproni Péter 2009.05.18. 09:17:08
Remekül hangzik ez a elképzelés!
Nem ismerem a tanulmány részleteit, viszont úgy gondolom, hogy ha nem is az egész meghajtóra, de annak bizonyos mappáira, mindenképp érdemes lehet alkalmazni.

Véleményen szerint eljutott már oda az adattárolás, hogy hatalmas kapacitású merevlemezekkel rendelkezünk, de tulajdonképpen legtöbbször ezek "feleslegesen nagyok".
Ez alatt azt értem, hogy igaz, hogy manapság egy multimédiás tartalmú fájl egyre nagyobb és ha ezekből sokat tartunk a gépünkön vagy csak egyszerűen mi magunk is szerkesztünk ilyeneket, akkor elengedhetetlen hozzá a nagyméretű tárhely.

Ezzel ellentétben a sokszor személyes adatokat tartalmazó dokumentumaink méretei szinte jelentéktelenül kicsik, így még ha valamilyen szteganográfiai eljárást is alkalmazunk rajtuk és a egy-egy fájl 2-3szoros méretre "duzzad", az sem okoz problémát.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat