Blog

PET technológiák adóbevallás idejére?

2009.05.10. 18:22:48, Gulyás Gábor

A 'PET technológia' kifejezés hallatán az emberek - már ha gondolnak bármire is - általában összetett kriptográfiai műveletek alkalmazásán alapuló internetes programokra, szolgáltatásokra gondolnak, noha nem ennyiben merül ki a technológiák köre. Ide sorolható például az az alufólia borító, amelyet az RFID-vel ellátott útlevélre húzhatunk. Ennek a célja, hogy megakadályozzuk, hogy az útlevelünket az akaratunk ellenére kiolvassák (akár a zsebünkből), és így azonosítsanak, vagy akár kövessenek minket.

Hasonlóan egyszerű technológiára gondolhatunk például adóbevallás leadása esetén is. Képzeljük csak el: fel szeretnénk ajánlani adónk 1%-át egy alapítvány számára, de egy munkatársunk nagyon kíváncsi, és nem szeretnénk, hogy átvilágítsa a borítékot, amelyben a felajánlást leadjuk. Ennek a megoldására például több papírt is használhatunk, vagy akár egy ilyen egyszerű sablont (körbevágjuk, majd kettéhajtjuk). Bár ez csupán egy kinyomtatandó sablon, mégis PET technológiának minősíthetjük, hiszen adataink védelmét szolgálja.

Hozzászólások

Összesen 1 hozzászólás látható.

2009.05.18.

Székely Iván 2009.05.18. 22:26:51
Éppen az adóbevallásnál - közelebbrol az 1% felajánlásánál - volt az a nagyon egyszeru, de célszeru megoldás a felajánlások "anonim" kezelésére, amire Gábor is utal a boríték említésével. Sajnos, ebben (is) visszafejlodés tapasztalható, valószínuleg "gazdaságossági" okokból megszüntették a borítékos módszert, vagy olyan érvek alapján, hogy "amúgy sem vagyunk rá kíváncsiak" vagy "ha akarjuk, úgyis össze tudjuk kötni". Gondolom, egyik érv sem szorul külön magyarázatra...

Mint közismert, sok évig úgy muködött, hogy a rendelkezo nyilatkozato(ka)t egy lezárt borítékba kellett tenni, és csak a borítékon voltak az adózó személyazonosító adatai. (Az AHEP vonalkódos rendszerrel dolgozta fel a bevallásokat és a rendelkezo nyilatkozatokat.) Természetesen a rendszergazda össze tudta kötni - illegálisan - az adózót és az 1% kedvezményezettjét, de ettol még a megoldás nagyon hasznos volt: egyfelol az, hogy ki támogatja az úttöroket és ki a cserkészeket, ki támogat egyházat vagy valamilyen kisebbségi szervezetet, ez mind-mind érzékeny adat, és szétválasztás nélkül túl könnyen össze lehet szedni a "terhelo" adatokat a gyanútlan adózóról, ha valamilyen "megrendelés" úgy kívánja. (Egyébként is, magánügy.)

Márpedig az egész 1%-os felajánlás lényege éppen az, hogy az adózó illetéktelen befolyásolástól, késobbi számonkérés kockázatától mentesen, lelkiismereti meggyozodése szerint rendelkezzen az adója 1%-áról. Szerintem mindenki hallott olyan esetekrol, hogy a tanító néni megmondta a szüloknek, hogy mindenkinek az osztályfonök által létrehozott saját alapítványnak kell adnia az 1%-ot, amit aztán saját céljaikra vesznek ki. Amíg volt kis boríték, addig mondhatta a szülo, hogy persze, persze, hogy az osztályfonök alapítványának adja - de aztán mégis a rákos gyerekeknek adta a nyilatkozatát. Ha nincs boríték, ki fogja kockáztatni azt, hogy a tanító néni pikkeljen a gyerekére?

PS. Az informatika korában se becsüljük le a borítékkal vagy kockás füzettel is megoldható PET-jellegu alkalmazásokat - ezekkel is nagyon hasznos célokat lehet elérni.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat