Blog

Keressük a legjobb ingyenesen elérhető IP geolokalizációs technológiát!

2009.07.06. 20:48:33, Gulyás Gábor

Tavaly írtunk már az IP cím és a geolokalizáció kérdéséről, a linktárunkban pedig vannak olyan szolgálatások, ahol ezt élőben ki is lehet próbálni. A címben említett kérdés egy iPod Touch kapcsán merült fel. Ebbe az eszközbe (hivatalosan) csak WiFi van, semmi más, amelyen keresztül különböző webes alkalmazásokat használhatunk, többek között például egy beépített Google Maps alkalmazást is. Ebben van egy "find me" elnevezésű funkció, amely az eddig általunk ismert IP alapú geolokalizációs technológiákat jócskán felülmúlja.

Több helyen is próbáltuk a szolgáltatást, például frissen bekötött otthoni interneten, illetve egyetemi hálózaton, mindkét esetben szinte házszám szintű volt a helyzet meghatározása. Így két kérdést vetnénk fel egyből:

  • Az olvasók között vannak, akiknek hasonlóan pontos volt a helyzetük meghatározása?
  • Ismer-e valaki hasonlóan pontos technológiát?

Némi keresgélés után az derült ki, hogy ez termék a Skyhook Wireless szolgáltatását használja, és a WiFi esetén a környező hálózatok alapján próbálja meg háromszög módszerrel megbecsülni a helyzetünket. Korrektül el is magyarázzák, hogy működik. Tehát a meglepő fordulat: nem is IP alapú. Azért a felvetett kérdésekre továbbra is keressük a választ.

Elgondolkodtató, hiszen például annál a tesztnél, ahol frissen kötött internet volt, ott nem igazán volt elérhető WiFi a környéken, csak az az egy, amit használtunk, de amögött pedig új internet. Esetleg éppen ez az egy hálózat volt, ami alapján betájolták a helyzetünket (MAC alapján)? Talán ez a legvalószínűbb...

Hozzászólások

Összesen 2 hozzászólás látható.

2009.07.25.

bukovinai [ e-mail | http://nethekk.blogspot.com ] 2009.07.25. 00:29:47
...hmmmm...

azért nem mindenki örül annak, ha ip-cím alapján, sim-kártya alapján vagy gps eszköz alapján ennyire be lehet határolni, hogy ki hol van...

Az éremnek van ám egy másik oldala is.

pl úgy tudom, az autókba nemsokára helyzetjelző kütyük lesznek (de az is lehet, hogy már most is vannak)
Ez után már csak a bőr alá ültetett csip és itt a "szép új" (monitorozott) világ.

Tényleg ennyire kell ez nekünk ?

2009.07.11.

Gulyás Gábor 2009.07.11. 10:50:47
Google I/O konferencia:

http://www.youtube.com/watch?v=S5aJAaGZIvk

Úgy 32:30 után kicsivel beszélnek a bejegyzésben említett témáról.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat