Blog

A szabad választáshoz való jog

2010.04.07. 10:58:14, Gulyás Gábor

A mostani időszakban talán zavaró lehet a bejegyzés címe, azonban a magyarországi demokrácia helyzetével, és jövőjével a PET Portálon a közeljövőben biztosan nem fogunk foglalkozni. A szabad választáshoz, döntéshez való demokratikus jog bár nem közvetlenül a privátszférához tartozik, mégis szorosan kapcsolódik hozzá: ha például valakit megfigyelnek és profilíroznak, utána ezt az információt fel tudják használni arra, hogy a döntését hatékonyan befolyásolják, ami egyértelműen csonkítja a szabad döntéshez, választáshoz való jogot. Például úgy, hogy a profiljához kapcsolódó termékeket helyezik a terméklistán előre, célzott hirdetésekkel bombázzák a vásárlót, vagy a szimpatikus, keresett termékek árát lenyomják – mindezzel egyre inkább a vásárlás felé nyomva a fogyasztót.

A hétvégén megjelent és bemutatott iPad sok kritikát, elemzést kapott, mind technikai oldalról, és mind abból a szempontból, hogy maga a termék mennyire lesz hasznos, vagy felesleges. Az egészen egyértelműnek tűnik, hogy a terméket fogyasztásra tervezték, és csak akkor van értelme megvásárolni, hogy ha a vásárló utána szívesen költi a pénzt a különböző tartalmakra (újságok, könyvek, zenék, filmek és miegymás), programokra az Apple boltjában. A következő időszak nagy kérdése pedig pontosan ez (már ami a terméket illeti): vajon sikerül-e egy új médiumot létrehozni, ahol a fogyasztóknak szánt tartalom korszerű formában ismét hatékonyan értékesíthető? Amennyiben igen, mindenképp érdemes elgondolkozni, hogy hová vezethet ez.

A weben már találkozhatunk az információs szuperhatalmak jelenségével: néhány nagy szolgáltató dominál az információkhoz való hozzáférés területén, és ezek működése sem mindig kedvez a szabad döntésnek: könnyen lehet, hogy a számunka érdekes tartalom elveszik a hosszú farokban, hiszen a kereső motorok alapvetően a populáris tartalmakat ajánlják figyelmünkbe. Ha pedig a "gazdagabb egyre gazdagabb" lesz elvet követi a kereső ajánlási elve, könnyen eltűnhetnek a kisebb, de érdekes kezdeményezések a hosszú farok süllyesztőjében. Visszatérve az iPad-re: egy ilyen eszközön az egyik legfőbb funkció a webezés, és ezért érdekes ez a kérdés.

Elképzelhető, hogy a jövőben a néhány jelentősebb információs szuperhatalom fogja dominálni a webet. Ők fogják tárolni a személyes adatok nagy részét, és számos (meta)információt is tudni fognak a felhasználóról, beleértve a saját határaikon kívül eső felhasználói tevékenységeket is. Gondoljunk arra, hogy most mi mindent tud a felhasználóról a Facebook, és a Google, ha ő igénybe veszi a szolgáltatásaikat (pl. Gmail, Googe Calendar). Csak három érdekes lehetőséget emelek ki, ami az iPad használata során felmerülhet:

  • A szolgáltatás első és utolsó bejelentkezési időpontjából, az IP címek figyelembe vételével tudni lehet (hozzávetőlegesen), hogy mikor kel fel, mikor fekszik le aludni a felhasználó. Hiszen nyilván ezt a készüléket fogjuk használni a reggeli levél olvasásra, hírek böngésézésére is, illetve este is. Az IP cím figyelembe vételével pedig az is egyértelmű, hogy a munkahelyére mikor ér be, és meddig dolgozik mondjuk az illető, valamint több helyszín is megkülönböztethető.
  • A Google-nek egy egész pontos adatbázisa van arról (vagyis egy üzleti partnerének), hogy az egyes IP címekhez milyen földrajzi hely kapcsolódik. Így ha WiFi-ről használjuk az iPad-et, követhető, hogy merre járunk nap közben.
  • Ezek után az IP címünk könnyen hozzáragasztható lesz a profilunkhoz, vagy egyéb azonosítókhoz. Azaz például a Google Analytics tudni fogja, hogy nem csak a 123.123.123.123 IP cím látogatott meg egy adott oldalt (ahol az Analytics "szenzorait" elhelyezték), hanem az illető Google azonosítóját is már tudni fogja. (A reggeli első Google szolgáltatás meglátogatásakor már összekapcsolható a kettő.)

Mindezek egyébként csupán annak a következményei, hogy az eszköz még inkább a privátszféránk részét képezi, és ennek köszönhetően több metainformációt képes felfedni rólunk. Ezek után már csak ráadás, hogy vélhetően nem lesz túl sok privátszférát érintő beállítás sem az említett készüléken, sem most, sem a közeljövőben. Nos, most mindezekhez tegyük még hozzá – és ez a fő gondolata e jelen bejegyzésnek –, hogy a szoftvereinket ezek után egy olyan központilag ellenőrzött és szűrt boltból fogjuk tudni beszerezni, szintén jelentősen leszűkítik a választáshoz való jogot, és a cég számára nemkívánatos kezdeményezéseket még fiatal korukban eltemetik. Így gyakorlatilag minden, a táblagépen elérhető tartalom központosított ellenőrzésen megy majd át.

Persze ez nem lesz így a PC-k és az egyéb gépek esetén, és az iPad táblagépek esetén sem biztos még ez a jövőkép – a következő időszak sikere majd eldönti, hogy ezzel számolnunk kell-e, vagy sem.

Hozzászólások

Összesen 2 hozzászólás látható.

2010.04.08.

Gulyás Gábor 2010.04.08. 10:08:11
Csak ma reggel olvastam a hírt, és őszintén szólva, ez nekem is eszembe jutott. Bár PET vonatkozása relatíve kevés van, de sajnos adatvédelmi szempontból valóban aggályos az ügy.

Anonymous:
Egész ironikus, hogy pont tegnap este szivárogtatták ki azt a bizonyos Kubatov Gáborral kapcsolatos hangfelvételt. Nem szeretném az ördögöt a falra festeni, de nem tartom kizártnak, hogy mégis csak lesz létjogosultsága a portálon foglalkozni a magyar demokrácia helyzetével. Mindez persze meglehetősen szomorú lenne.
Névtelen hozzászóló 2010.04.08. 09:59:46
"A mostani időszakban talán zavaró lehet a bejegyzés címe, azonban a magyarországi demokrácia helyzetével, és jövőjével a PET Portálon a közeljövőben biztosan nem fogunk foglalkozni."

Egész ironikus, hogy pont tegnap este szivárogtatták ki azt a bizonyos Kubatov Gáborral kapcsolatos hangfelvételt. Nem szeretném az ördögöt a falra festeni, de nem tartom kizártnak, hogy mégis csak lesz létjogosultsága a portálon foglalkozni a magyar demokrácia helyzetével. Mindez persze meglehetősen szomorú lenne.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat