Blog

Forradalmi közösségi hálók: vajon meddig van még kiút?

2010.05.14. 11:13:41

A Facebookra, a közösségi oldalak úttörő és piacvezető szereplőjére egyre inkább rájár a rúd, ami nem csoda: leginkább annak köszönhető, hogy a privátszféra felszámolásában is úttörő szerepet akar vállalni. Ez utóbbit nem nehéz alátámasztani, az utóbbi hetek, hónapok is bőségesen adnak rá elég forrásanyagot; elég ha csak arra gondolunk, hogy a meg akarják más szolgáltatókkal is osztani a Facebook-os felhasználók adatait. Máshol meg már olyan jövőről hallani, hogy a Facebook lesz a következő nagy alkalmazás, ami majd leváltja a Google-t, de azért ezt ne vegyük biztosra. Ez legutoljára annak kapcsán merült fel, amikor a Facebook bejelentette a felhasználói ajánlásokon alapuló rendszerét, ami azért más aggályoknak is okot adott: ezzel nem csak a felhasználók ízlésvilágának a profilírozása, hanem a résztvevő és a rendszeren kívüli internetezőknek a tevékenységének követése is lehetővé válik. Röviden mindezt úgy összegezhetjük: van miért aggódni.

És mi a helyzet, ha törölni szeretnénk magunkat? Bár a Facebook esetén elég a fiókunk deaktiváltatni, és nem belépni a következő két hétben, ahogy egyre publikusabbá teszik a feltöltött információkat, ez egyre nehezebbé válik majd: várakozásaink szerint az információk nem csupán a partnerek oldalaira fognak átkerülni, hanem majd valós időben bekerülhetnek a keresőkbe is. Ennek külön veszélye, hogy ha nem látjuk át mondjuk eléggé a privátszférát kezelő beállításokat, akkor könnyen olyan információkat publikálhatunk (végérvényesen), amit egyáltalán nem szerettünk volna. Tehát továbbra is érdemes megfontolni, mit teszünk a webre, és minimalizálni még a privát beállítások mellett megosztott információk mennyiségét is – ki tudja, mikor változnak meg újra a beállítások vagy az adatvédelmi nyilatkozat?

(A változások szelét, és a "forradalom" elterjedését jól jelzi, hogy a közösségi forrásokból táplálkozó emberekre specializálódott keresők gombamód szaporodnak, illetve az sem véletlen, hogy a Hétpecsét Egyesület következő fórumán az "év információbiztonsági újságírója" cím nyertese a közösségi oldalakról fog beszélni – van a témához anyag bőven.)

Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás látható.

Nincsenek hozzászólások.


A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat