Blog

A Nagy Testvér már egy japán egyetemen is figyel?

2009.05.29. 20:10:17, Földes Ádám Máté

 „Automata katalógust” vezettek be az Aoyama Universityn: a diákoknak iPhone-okat osztanak, melyek beépített GPS-vevője segítségével ellenőrzik a diákok jelenlétét az órákon. A telefonokon egy speciális szoftver lesz előtelepítve, melybe a diák beír egy kódot, a program pedig ellenőrzi, hogy a hallgató (vagyis inkább annak telefonja) a GPS által mért koordináták alapján abban a teremben tartózkodik-e, ahol az órarend szerint éppen előadása vagy gyakorlata van. Ha a telefon a megfelelő helyen tartózkodik a kód beírásának idején, akkor a hallgató felkerül a jelenléti ívre.

A készüléket az egyetem ingyen adja, valamint a számlát is fizeti egy bizonyos összegig. Tervezik továbbá azt is, hogy az ellenőrzést végző szoftver segítségével jegyzeteket, előadás-podcastokat, sőt, esetenként vizsgázási lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak.

Személyes véleményem, hogy bár a katalógus vezetésének automatizálása egyáltalán nem elvetendő és ördögtől való ötlet, a rendszer ebben a formájában felvet bizonyos privátszféra-specifikus kérdéseket – jelesül, hogy a jelenlét ellenőrzésén kívül más módon is követik-e vele a diákokat. Viszonylag sokáig kerestem a választ, mely többé-kevésbé megnyugtatóan hangzik: a szoftver csak akkor küldi el a koordinátákat, ha a használója azt jóváhagyja. Kérdés persze, hogy ezt képes-e a hallgató valahogyan ellenőrizni...

Szerintem sokkal kevesebb problémát vetne fel például egy olyan rendszer, ahol a hallgató egy RFID kártyát kap, és a teremben elhelyezett leolvasón lehúzza az oktató előtt. Így nehezebbé válik a katalógus meghamisítása (lásd még telefonok átadása az ugyanazon előadásra járó barátoknak), és – ha a kártyát jól árnyékoló fémtokban tartják, és csak a leolvasás idejére veszik ki – a rendszernek is nagyságrendekkel kevésbé lesz Nagy Testvér-jellege: a diák követése voltaképpen lehetetlenné válik, ám később mégis meglehetősen nagy biztonsággal meg lehet mondani, hogy bejárt-e egy adott kurzusra.

Hozzászólások

Összesen 2 hozzászólás látható.

2009.06.08.

Földes Ádám Máté 2009.06.08. 21:33:56
Ehhez képest a technológia az eddigieknél nagyobb hatékonysággal ellenőrzi az iskolarendszernek egy ennek ellentmondó, "megkövült" szabályának betartását: a hallgatók járjanak be előadásra, mert... csak. (Ha ugyanis előadáson alszanak, sokkal többet tanulnak belőle, mintha otthon tennék ugyanezt. Ill.. akkor mire is valók az előadás-videók?)


Szerintem az előadásokon van a legkevésbé értelme megkövetelni a katalógust. 20-30 fős létszám felett egyszerűen több az adminisztrációs hercehurca mint a haszon, mivel az oktató egyszerűen nem tud egyenként szignifikáns figyelmet szentelni minden jelenlévőnek. Viszont szerintem egyes tárgyak gyakorlatain és laboratóriumain nagyon is értelmes megkövetelni a jelenlétet. Véleményem szerint ez még csak nem is súrolja a "zsarnokoskodás" határát.


Továbbá felvet még néhány, a technológia hatékonyságából adódó plusz kérdést: jó, ha azért kapok pluszpontot, ha előző este otthon tanultam, és nem mentem sehova máshova? És ha pontlevonást kapok, ha nem? Bár az információ megadása "önkéntes", a gyakorlatban nyilvánvalóan nincsen választási lehetősége a hallgatóknak.


Önkéntesnek nevezni ezt az egészet szerintem eléggé cinikus lenne. Magam sem állítottam, hogy a diákok részéről az automata katalógus nem jelent egyfajta kötelezettséget. Mindazonáltal simán el tudom képzelni, hogy a japán "kütyükultúra" jobban értékeli az ingyen iPhone-t a bejárásra vonatkozó döntés jogánál.
A javaslatod egyébként, hogy a virutális jelenlétet is jelenlétnek kéne értékelni, nem hülyeség - meglátjuk, hogy mit hoz ki ebből az egész rendszerből az egyetem.


Önmagában szerintem nem sokkal rosszabb a rendszer, mint a jelenléti ívek...


Valóban nem, sőt, ha valamilyen tárgyból kötelező a jelenlét, akkor engem kifejezetten bosszantana, ha valaki ez alól hamis aláírásokkal kibújna. Persze, erre itt is van némi lehetőség, de valószínűleg sokkal kevesebbszer fogják kihasználni. Elvégre a legtöbb ember általában nem szívesen nélkülözi a telefonját órás nagyságrendű időtartamokra...


...a rossz, önkényes szabályok és a korszerű, hatékony ellenőrzés kombinációi a legveszélyesebbek a személyes szabadságunkra...


Ebben megint sok esetben (mint például a térfigyelő kamerák masszív elszaporodása) lehet igazság, de a katalógus szerintem továbbra sem ugyanez a kategória.


...nagyon tetszett Cory Doctorow Little Brother c. könyve...


Köszönöm szépen a javaslatot, amikor lesz rá időm, elolvasom! A tördelése véleményem szerint iszonyatos, az én szememet kifejezetten fárasztja. De azt hiszem, ezen az apróságon túl fogom tudni tenni magam, mert a téma érdekel.


...érdemes lenne megnézni, mit gondolnak erről a diákok...

A videó szép, jó, és elgondolkodtató (szerintem profi munka), de nincs kontextusban. Egy amerikai (nem tudom, mennyire rangos és színvonalas) egyetem diákjainak véleményéből akarunk következtetni az aoyamai viszonyokra? És egyébként is, szerintem a videó sokkal inkább az egyetemi oktatási színvonalról és az amerikai oktatási rendszerről szól, semmint a katalógusról.

2009.06.03.

Sáfár Simon 2009.06.03. 12:14:18
A második linkelt cikk szerint még más hasznos funkciókat is szánnak a rendszernek: előadás-videók, interaktivitás, szóval mindaz, amit "korszerű oktatás" címen manapság oly gyakran emlegetnek.

Ehhez képest a technológia az eddigieknél nagyobb hatékonysággal ellenőrzi az iskolarendszernek egy ennek ellentmondó, "megkövült" szabályának betartását: a hallgatók járjanak be előadásra, mert... csak. (Ha ugyanis előadáson alszanak, sokkal többet tanulnak belőle, mintha otthon tennék ugyanezt. Ill.. akkor mire is valók az előadás-videók?)

Ismert tény tehát, hogy a hallgatók nem akarnak bejárni előadásra. Annyira nem, hogy még a jelenléti íves rendszert is kitrükközik. Erre megoldásként az egyetem egy még ennél is hatékonyabb ellenőrző, szabálybetartató eszközt vezet be, ingyentelefonként hirdetve (bár elég valószínű, hogy kötelezőként).

Ez már akkor sem hangzik jól, ha az iPhone-okat pontosan arra használják, ami az eredeti cél volt. Továbbá felvet még néhány, a technológia hatékonyságából adódó plusz kérdést: jó, ha azért kapok pluszpontot, ha előző este otthon tanultam, és nem mentem sehova máshova? És ha pontlevonást kapok, ha nem? Bár az információ megadása "önkéntes", a gyakorlatban nyilvánvalóan nincsen választási lehetősége a hallgatóknak.

Önmagában szerintem nem sokkal rosszabb a rendszer, mint a jelenléti ívek, mindenesetre a rossz, önkényes szabályok és a korszerű, hatékony ellenőrzés kombinációi a legveszélyesebbek a személyes szabadságunkra (és hogy értelmes dolgok történjenek a világban).

"Márpedig járjunk be iskolába" témára (és a privacy más kérdéseire is) egyébként nekem nagyon tetszett Cory Doctorow Little Brother c. könyve (CC licensz, letölthető itt). A japán "jó dolog a kötelező előadás" koncepció támogatóinak pedig érdemes lenne megnézni, mit gondolnak erről a diákok...

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

© PET Portál és Blog, 2008-2010 | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat